Maitland City Bowls Club

Publisher:
Maitland City
Publication Type:
Artefact
Citation:
2006
Issue Date:
2006-01
Full metadata record
Files in This Item:
Filename Description Size
Thumbnail2010005248OK.pdf353.24 kB
Adobe PDF
An existing bowling Club requested a significant transformation to address energy and occupation issues while providing an iconic new form that signaled a new identity. Three key elements emerged as essential to the initial phase of work as they could achieve this transformation in a clear and direct manner: a new roof, new servicing, and a new facade to the bowling greens. The high visibility of the site, the opportunity to respond to the greater landscape context, the need to manage changing servicing requirements, and the need to open up the building to more light and space, led to the conclusion that a major new roof element was necessary and could form a major part of rebranding the club for the future. Functionally, this roof acts a new "backpack" of sorts, enabling and containing new and more efficient building services, while also acting as a giant rain harvester, and as a solar parasol protecting the building from the harsh Maitland sun. The contribution of this project is in the field of urban renewal, as an exemplar of the reuse and recycling of non-significant buildings to achieve a maximum material re-use and the significant sustainability benefits of this approach. The significance of this project is as a demonstration of a new design approach (the 'backpack') which deploys a challenging aesthetic approach to enable the retention of existing fabric and the addition of key elements necessary to see the revitalization of a building past its standard life.
Please use this identifier to cite or link to this item: