Smith St (ware)house

Publisher:
Hobart City
Publication Type:
Artefact
Citation:
2009
Issue Date:
2009-01
Full metadata record
Files in This Item:
Filename Description Size
Thumbnail2010005247OK.pdf490.64 kB
Adobe PDF
This project is a conversion of a former plumbing supplies store and warehouse in Hobart into a residence. The narrow inner city street where the project is located has a contrast of industrial and residential uses however this is the first house in the street to be located within an industrial building. The street façade is left in original condition, and an industrial garage door to the street lifts to reveal a domestic program within. This new program occupies its existing context in a light manner, exposing much of the original materials and detailing of this humble industrial building. Where existing elements are modified, this occurs The contribution of this project is related to its further elaboration on the field of urban renewal and in particular the specific potential of existing inner city sites to adapt to new residential programs, thus increasing the density of the inner city, but in a highly sustainable manner where existing fabric is re-used and new insertions are minimal in nature. This project suggests that opportunities exist in Hobart which had not been understood previously, for transformative programs which increase density. The significance of this project lies in its specific design approach, and the potential it demonstrates for more sustainable inner city renewal projects which re-use existing fabric in a complete and almost unedited way. The project shows that an alternate aesthetic sensibility to the norm for residential work is required if such transformations are to take place.
Please use this identifier to cite or link to this item: